beans cling
cobweb sticky sauce
first natto
(Ben version)
豆の群れねばい蜘蛛の巣納豆や
まめ の むれ ねばい くも の す なっとう や
(Michiko version)
初めての納豆ご飯糸を引く
はじめて の なっとう ごはん いと を ひく
When I went to see airplanes in Oklahoma recently, I stopped at an Asian grocery store. The store was in Kansas City, which was on the way home. That is when I decided to buy natto. I brought the natto home and tried it for the first time. I was a little worried because I heard that natto was fermented soybeans. I thought it would smell bad and taste funny. Many people say that you love it or hate it. I had a Japanese friend give me directions for how to eat it. First, I mixed the natto. Then, I put it on top of a bowl of rice. After that, I added the sauce packets that came with the natto. Although the natto was very sticky, I thought the taste was good. I think I like natto.
最近、私は、アジア食品店に立ち寄りました。オクラホマシティで開催された航空ショーを見に行った帰り道のことです。その店は、カンザスシティにありました。私は、納豆を買うことにしました。そして、家に持ち帰り、生まれて初めて食べました。納豆は発酵食品だと聞いていたので、少し心配でした。臭くて、変な味がすると思っていました。多くの人が、納豆は好き嫌いが分かれると言います。私は日本人の友人に食べ方を教えてもらいました。まず、納豆をかき混ぜ、ご飯の上に乗せました。そのあと、納豆に付いている調味料を加えました。納豆はネバネバしていましたが、おいしかったです。私は納豆が好きだと思います。
Collaborative Haiku Poem
– Ben Clark
– Japanese by Ben Clark and Nakamura Michiko
– Photo by Ben
Des Moines, Iowa アイオワ州デモイン市
ベン クラークさんは、1回目は納豆ご飯を食べました。
そして、2回目は、納豆手巻き寿司を作りました。
(編集長 美智子)