Haiku Poem – 豚の生姜焼き

shoga yaki
fried pork class
taste heaven

(Ben version)
和食屋さん小学校で生姜焼き
わしょくや さん しょうがっこう で しょうが やき

(Michiko version)
新メニュー顎が落ちそう生姜焼き
しん メニュー あご が おちそう しょうが やき

This week I attended a class on how to make shogayaki pork. The class was held at a local elementary school in Des Moines. The teacher was Japanese. There were six students in the class that were all Americans. The students were a mix of men and women. The teacher gave us the ingredients which included pork loins, ginger, onions, mirin, soy sauce, and sugar. First, we cooked the pork loins in a frying pan until lightly brown. Then, we mixed the ginger, mirin, soy sauce and sugar in a cup. After that, we fried the onions in the frying pan. After pouring the cup into the frying pan, we put the pork back in to finish cooking. When the pork was cooked, we removed the pork, but continued frying the onions. Finally, we poured the onions and the juices in the pan over the pork to add flavor. We ate the food that we made in the class and still had enough to take home. I enjoyed learning more about Japanese cuisine but the best part was definitely eating the delicious food!

 今週、地元、デモイン市の小学校で開催された、しょうが焼きの作り方教室に参加しました。先生は日本人で、クラスには、男女あわせて6人の生徒が参加しました。必要な食材、豚ロース肉、生姜、みりん、しょうゆ、砂糖、玉ねぎなどは、すべて先生が用意して下さいました。私たちは、まず、肉をフライパンで、両面が、こんがりキツネ色になるまで焼きました。肉が焼き上がると、一旦、お皿に移し、一方、カップに、すりおろした生姜とみりん、醤油、砂糖などの調味料を入れ、合わせました。その後、玉ねぎをフライパンで炒め、その上に、先ほど作った調味料を注ぎました。次に、肉をフライパンに戻し、たまねぎや合わせた調味料とからめました。肉が出来上がると肉だけお皿に移し、玉ねぎは、もうしばらく火を通しました。最後に、風味を付ける為に、調味料とからめた玉ねぎを肉にかけました。私たちはクラスで作った料理を食べました。そして、残りは、家に持って帰りました。日本料理の勉強が気に入りました。しかし、美味しい料理を食べることが、勿論、一番大切な部分です。

Collaborative Haiku Poem
– Ben Clark
– Japanese by Ben Clark and Nakamura Michiko
– Photo by Ben
豚の生姜焼きの作り方を習いました、
Des Moines, Iowa
アイオワ州デモイン市
ベン クラーク

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