Haiku Poem – 餃子作り

my skill lost
wrap up gyoza skin
an ugly orphan

(Ben version)
久しぶり餃子を作る不器用さ
ひさしぶり ぎょうざ を つくる ぶきようさ

(Michiko version)
一つ目の餃子を包むぎこちなさ
ひとつめ の ぎょうざ を つつむ ぎこちなさ

I recently tried to make gyoza for the first time in many years. I bought ground beef, gyoza wraps, garlic and green onions. First, I mixed the ingredients. Next, I put the mixture on the gyoza wraps. In order to seal the gyoza wraps, I had to apply water to the skin of one side of the gyoza so that it would stick to the other side when pinched together. My first attempt turned out very ugly because I forgot how to wrap the gyoza. In fact, I tried to make it like a burrito. I looked at some pictures and then remembered to pinch the gyoza to close them properly. Lastly, I heated the gyoza in a frying pan until cooked thoroughly. I ate the finished gyoza with a mixture of soy sauce, vinegar and sesame oil that I made by myself.

 最近、私は、久しぶりに餃子作りに挑戦しました。牛のひき肉、餃子の皮、にんにく、そして、ねぎを買ってきて、まず、材料を混ぜ合わせました。次に、作った具を餃子の皮の上に乗せました。餃子を包む為に、皮の一方のふちに水をつけ、反対側に貼り付けます。一回目は、餃子の包み方を忘れていたので、残念ながら形の悪いものになりました。実は、メキシコ料理のブリートのように作ってみたかったのです。インターネットで餃子の作り方の画像を何枚か見て思い出しました。餃子の皮をつまんで、ひだを作ることが必要でした。最後に、餃子をフライパンで、しっかり焼き、醤油と酢とごま油を混ぜた自家製のタレにつけて食べました。

Collaborative Haiku Poem
– Ben Clark
– Japanese by Ben Clark and Nakamura Michiko
– Photo by Ben
餃子を作りました。
Des Moines, Iowa
アイオワ州デモイン市
ベン クラーク

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